Санират 18 блока с европари в София

Нови 18 блока започват обновяване през ноември в столицата. Първите две санирани сгради по Енергийно обновяване на българските домове в София вече имат акт 16.
Акт 16 удостоверява, че обектът е изпълнен по всички правила и се въвежда в експлоатация, съобщиха от Министерство на регионалното развитие (МРР)
По проекта са подадени 418 заявления за саниране на жилищни блокове в цялата страна

Директорът на Дирекция „Обновяване на жилищни сгради“ в МРР Гергана Благиева е посетила бл. 10 на ул. „Чарлз Дарвин“ 3, в кв. „Изгрев“, и се е запознала на място с извършените строително-ремонтни дейности.

Благиева е връчила на домоуправителя инж.Иван Станков разрешението за ползване на обновената сграда.

Акт 16 е получил и бл.17, район „Илинден“.

На двете жилищни сгради е монтирана топлинна изолация на външните стени, пребоядисани са фасадите, монтирана е нова дограма и стъклопакет с високо термично съпротивление.

Положена е топлинна изолация на покрива, пода и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване, която също е изцяло подновена. Обновени са и общите части на жилищните блокове. Общата стойност на строително-монтажните работи е 250 192.48 лв. с ДДС.

Ремонтите започнаха през април и завършиха в началото на септември. Гергана Благиева информирала, че до сега по проекта са подадени 418 заявления за саниране на жилищни блокове в цялата страна, като 394 от тях са одобрени. Сключени са 52 споразумения за финансова помощ за дейности по енергийна ефективност със сдруженията на собствениците.

Благиева е подчертала, че благодарение на усилията на вицепремиера Екатерина Захариева, са сключени меморандуми с 8 банки за преференциални кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове. За по-малко от 3 месеца служебното правителство е провело и обществените поръчки за избор на фирми за строителство и проектанти за цялата страна.

Гергана Благиева е изразила очакване до началото на следващия месец да бъдат подписани рамковите споразумения и за санирането на нови 18 блока в София.