Програма Зелена София 2018 – в помощ на зелените площи

Как да активираме гражданите да се включат в подобрението на зелените площи пред домовете?

Един от начините за това е програмата „Зелена София 2018“, която има тази цел, както и последващата поддръжка в рамките на периода на устойчивост. Това обясни Лорита Радевапредседател на комисията по опазване на околна среда към Столичен общински съвет, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Програмата за момента не включва изграждането на детски площадки, подобрението и появата на нови такива и това е посока, към която трябва да се работи. Това коментира Христина Христовауправител на фирмата „Етажна БГ“предоставяща услугата „професионален домоуправител“.

Като друга посока, в която трябва да се работи, тя добави последващата поддръжка и евентуалното ангажиране на Столична община с нея, тъй като към момента цялата поддръжка и последващите разходи са поверени на етажните собствености, което в чести случаи притеснява кандидатите.

Христова препоръча и изместване на административните дейности в неактивен сезон, за да може програмата да стартира по-рано, тъй като в момента голяма част от активния период се губи, а някои от съоръженията могат да се използват чак следващ сезон.

Радева коментира и детските площадки, като посочи, че те трябва да съответстват на определени изисквания за безопасна игра на открито. Програмата не би могла да се ангажира със създаването на нови площадки, тъй като нейната цел не е изграждането на съоръжения, по-скоро се работи върху облагородяване на пространствата и озеленяване, каза гостът.

Нашата задача е по-скоро хората да създадат уюта около дома си по начина, по които те си го представят. Активността на гражданите плюс материалите, предоставени от общината по одобрените проекти създават тази атмосфера, която хората търсят.

Последващата поддръжка от собствениците е изискване, част от задълженията по договора, който се подписва за минимум 3 г. устойчивост на проекта. Включвайки се в програмата, собствениците се ангажират сами да се грижат за прилежащите пространства, коментира още Радева.

Преди програмата да започне тя уточни, че е необходимо да се приеме бюджета на Столична община в края на януари или началото на февруари, след което започват необходимите процедури за подготвяне и стартиране на програмата.

Проекти по програма „Зелена София“ се изпълняват от 2011 г. насам, като всяка следваща година се наблюдава нарастващ интерес от жителите на столицата, допълни още Радева.

Вижте повече по темата във видео материала.

 

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-05-28/programa-zelena-sofiya-2018-v-pomosht-na-zelenite-ploshti

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-05-28/programa-zelena-sofiya-2018-v-pomosht-na-zelenite-ploshti