Санираме панелки като в Германия

Кабинетът ще осигури 1 милиард лева за саниране на панелките у нас. Премиерът Бойко Борисов ще запознае германския канцлер Ангела Меркел с амбициозната програма на правителството за обновяване на българските домове, съобщава в.“Стандарт“.

Санирането е взаимствано от немския модел преди 25 години. Разчетите показват, че в Германия се изразходват три пъти по-малко енергия в сравнение в нашата страна.

Парите за обновяване на българските панелки ще бъдат взети по различни европрограми, а подаването на документите може да започне още в началото на януари.

Етажната собственост има възможност да подава заявления за саниране в общината, а самите ремонти стартират през пролетта. Тогава се очаква да бъде създаден и специален фонд за енергийна ефективност, чрез който да се санират големите панелни блокове у нас. Той ще финансира обновяването на панелки и ЕПК-сгради.

За целта във фонда трябва да бъдат събрани 2,2 млрд. лева. Страната ни вече е кандидатствала за нисколихвено финансиране по плана „Юнкер“.

По време на предизборната си кампания ГЕРБ залагаше на санирането и в управленската програма беше записано, че ще осигури тези 2 млрд. лева. Парите ще послужат за удължаване живота на над 75 000 жилища. С тях ще се сменя и дограмата, ще се ремонтира конструкцията на сградите, топло- и хидроизолацията, асансьорите.

За София например задължително условие ще бъде подмяната на вертикалните с хоризонтални щрангове, като това ще намали кражбата на парно. Така след санирането се очаква всяко домакинство да спести между 30 и 50 % за енергия.

Кабинетът очаква така да се подпомогне потреблението и да се освежи икономиката. Всяка една община ще прави подбор за фирмите, които ще изпълняват поръчките на местно ниво. Когато дадена компания спечели проект, няма да има право три месеца да участва в друга подобна обществена поръчка.

Друго условие ще бъде фирмите да нямат повече от два договора, за да може да има повече участници. Обсъжда се също да се даде предимство и на местни фирми, за да се стимулират инвестициите в съответния регион.

Санирането на старите панелни блокове се лансира още от първия кабинет на Бойко Борисов, но се оказа мисия невъзможна заради масовото нежелание на хората да плащат за обновяване на жилищните им сгради и липсата на съгласие у членовете на етажните собствености.

 

Източник: http://dom.dir.bg/news.php?id=18043352