Ремонт на покрива

Ремонтът на покрива е темата, която е най-често обсъждана в етажните собствености, защото пряко касае устойчивостта на конструкцията на сградата. Дори и да не е ремонтиран входа отвътре, да не работи асансьора или да нямаме хубава входна врата, то покривът не може да бъде оставен да тече дълго време, защото това заплашва цялостта на самата сграда. Често пъти живущите на по-ниските етажи не се чувстват пряко заплашени от проблема, но един неремонтиран покрив в един момент може да предизвика теч дори и до техните апартаменти. Затова ремонта на покрива е изключително важен момент в общата грижа за блока и следва да се извършва качествено и да се поддържа периодично.

 

 

ПРЕДИ

СЕГА

Преди ремонта – старата изолация се е отлепила от плочата, комините се рушат и създават допълнителни предпоставки за образуване на още дупчици по воалита.
След ремонта – изолацията е залепнала плътно и държи водата отгоре. Комините са измазани и са облечени с воалит до нивото под шапките (за да не влиза вода)
Стените на асансьорното помещение пропускат влагата, замазката се руши, прозореца е счупен.
Асансьорното помещение е ремонтирано изцяло отвън. Направена е хидроизолационна замазка и е боядисано.
Водосточната тръба, която трябва да отведе водата от второто ниво, над асансьорното помещение, е паднала и водата се стича по стените на асансьорното помещение и от там през плочите си намира път към апартаментите.
Водосточната тръба е закрепена, след като асансьорното помещение е измазано и боядисано. Водата, която се събира от покрива над асансьорното помещение, минава през нея и отива в общата отводнителна система на блока.
Прозорец на асансьорно помещение. Стъклата са счупени, при дъжд, водата влиза вътре, решетката е по-скоро декоративна, отколкото функционална, защото е хваната за дограмата с 2 пирона 🙂
Сменен е прозореца на асансьорното помещение, който дори да се остави леко отворен напред, дъждът няма да влиза вътре. Поставена е нова е решетка, която е закрепена към стените, а не към дограмата.
Воронките – слабото място на покрива – там където се събира дъждовната вода от част от покрива, за да се отведе към водосточните тръби. Старата изолация е отлепена и под нея се задържа вода, дори и при сухо време.
Под изолацията са поставени PVC-воронки, които не позволяват на водата да си намери място между отводнителните тръби и бетона. Отгоре са покрити плътно с воалит и е поставена шапка (мрежа), за да не попадат вътре по-големи предмети, листа и др.

 

НАЗАД